FINDIĞIN FAYDALARI
Ülkemizde yoğun olarak Karadeniz Bölgesinde yetişmekte olan fındık;
huşgiller ailesinin ılıman iklimleri seven üyesidir. Fındık ağacının meyvesi sert bir kabuk içerisindedir. Fındık bol miktarda yararlı yağlar ve nişasta barındırır.
Demir, potasyum, kalsiyum ve magnezyumun yanı sıra çinko bakımından da zengindir. Ayrıca içeriğinde E vitamini ile protein, Omega 3 barındırmaktadır.
Fındığın Sağlığa Faydası
Bir avuç fındık vücudun gün içerisinde ihtiyacı olan tüm proteini karşılamaktadır. Özellikle gelişim çağındaki çocuklar her gün düzenli olarak fındık tükettiklerinde vücut gelişimini destekleyerek enerji verir. Enerji verdiği bilinen fındık, beden ve zihin yorgunluğunu gidererek canlılık verir. Hastalıkların iyileşme dönemlerinde tüketilen fındık yaraların daha hızlı kapanmasını ve vücudun daha çabuk toparlanmasını sağlar. Fındıktan elde edilen fındık yağı, böbrek rahatsızlıklarının tedavisinde büyük rol oynamaktadır. Böbreklerde görülen ve ağrı veren kum ile taşların çok daha hızlı ve sancısız düşürülmesine yardımcı olur. Kalp ve damar sağlığının korunmasında yardımcı olur. Yüksek tansiyon hastalarının fazla miktarda fındık tüketmeleri önerilmemektedir.
Fındığın Kalp ve Damar Sağlığına Faydaları: İçeriğinde yer alan doymamış yağlar kalp ve damar sağlığını koruyarak kalp krizi riskini azaltmaktadır. Kötü niyetli kolesterolün düşürülmesine yardımcı olurken iyi kolesterolü de destekler. İçerdiği Omega 3 damarları koruyarak kan akışını düzenler ve kalp sağlığını korur.
Fındık Erken Yaşlanmayı Engelleyebilir: Günlük bir bardak fındık tüketimi E vitamini ihtiyacının %86’sını karşılar. Aynı zamanda A ve C vitamini yanında güçlü antioksidanlar içerir. Bu vitaminlerin sinerjik etkileri yaşlanmayı önleyebilir. Cilt üzerindeki çizgileri ve kırışıklıkları engelleyebilir.
Fındığın ezilerek bir miktar hakiki yağ ile karıştırıldıktan sonra cilde uygulanması, cildin nemlenmesini ve yumuşamasını sağlamaktadır.
Cildinize fındık yağı da uygulayabilirsiniz. Bu uygulama sert cilt yapısını yumuşatır, UV ışınlarının zararlı etkilerinden sizi korur, bu bağlamda fındık doğal güneş koruyucu olarak hareket edebilir.
Antioksidanlarla dolu fındık cildin sağlığını korumak için hayati bir rol oynayabilir. Bu özelliği sayesinde cilde zarar veren serbest radikallerden temizler. Ayrıca UVA / UVB ışınlarının neden olduğu cilt kanserinden cildi korur. Antioksidanlar ile birlikte flavonoitlerin cilt hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olur. Fındık özellikle hassas ciltler için önemli bir nemlendirici görevi görmektedir.
Fındığın cilt sağlığına katkıları bu kadarla sınırlı değil. Aynı zamanda akne sorunlarını da giderme özelliğine sahip. Fındık özellikle kahve çekirdekleri ile birlikte akne eğilimli ciltler için mükemmel bir temizleyici olabilir. Bunun için, 1 tatlı kaşığı kavrulmuş fındığı ezin ve bir miktar hindistan cevizi yağı ve zeytinyağı ( yarım çay kaşığı) kahve tozu , yarım çay kaşığı şekeri iyice karıştırın ve akneden etkilenen kısma uygulayın.
Saç Sağlığı İçin Fındık: Fındık saç rengini de değiştirebilir. Genelde kimyasal maddeler yardımıyla yapılan bu işlem fındık sayesinde daha sağlıklı bir şekilde yapılabilir. Saçları özellikle kahve rengine çevirmesinin yanında saç sağlığına da önemli katkıda bulunabilir. Bunun için akşam yatmadan önce fındık yağını saçınıza uygulayın ve sabah şampuanla yıkayın. Bu uygulama saçlarınıza sağlıklı bir görünüm katacaktır.
Kuru ve yıpranmış saçlar için de fındık alternatif çözüm olabilir. 2 tane yumurta ile iyice ezilmiş iki kaşık fındık tozunu iyice karıştırın. Ve daha sonra kafa derinize uygulayın. 20 dakika sonra saçlarınızı şampuanla yıkayın. Bu uygulama yardımıyla saçlardaki kuruluk problemini ortadan kalktığını göreceksiniz.
Fındık Kilo Vermeye Yardımcı Olur: Aşırı fındık tüketiminin kiloya neden olacağı yönünde genel bir kanaat vardır. Fakat yemeklerden önce yarım avuç fındık yemek mideyi doyurur ve yemek isteğini giderir. Bu kadar fındık fazla kalori içermez.
Fındık Kalp Sağlığını Korur: Fındıklar doymamış yağlar açısından çok iyi bir kaynaktır. Doymamış yağlar, özellikle de oleik asit, HDL ve LDL seviyelerini dengeleme potansiyeline sahiptir. Magnezyum ve kalsiyum seviyesini dengeleyerek kalp sağlığına katkıda bulunur. Magnezyum seviyesinin fazla olması kalp sağlığını tehdit eder.
Fındık Kanseri Önler: Özellikle mesane kanserini önlemede etkili olabilir. Yüksek miktarda E vitamini içerdiği için mesane kanserini başlangıç aşamasında önleyebilir. Bunun dışında manganez açısından zengin olması diğer kanser türlerine karşı etkili olmasını sağlar.
Kas Sağlığı İçin Fındık: Daha önce de belirttiğimiz gibi, magnezyum hücrelerin sağlıklı bir şekilde hareket etmeleri için çok önemli bir maddedir. Bu yüzden kaslarda kramp ve kasılmaların meydana gelmemesi için magnezyuma ihtiyaç vardır. Magnezyum sayesinde fındık, kas gerginliğini azaltır ve kas yorgunluğunu, spazmı, kramp ve ağrıları önlemek için mücadele eder.
Fındık Kabızlık Sorunlarını Giderir: Fındığın lif açısından zengin olması genel anlamda sindirim sistemi sağlığı için önemlidir. Lifler sayesinde bağırsak hareketlerini hızlandırma özelliği vardır. Bu ayrıca kilo vermeye yardımcı olur.
Fındık Kemik Sağlığını Korur: Magnezyum ve kalsiyum yardımıyla fındık kemik sağlığı için de önemli bir besin kaynağıdır. Kemikler tarafından kullanılan kalsiyum oranında ani bir düşüşü engelleyebilecek derecede önemli kalsiyum deposudur. Ayrıca kemik gelişimi için de fındık tüketimi önemlidir.
Fındık Sinir Sistemini Korur: Vitamin B6 amino asitlerin düzgün işlemesi için gerekli bir vitamindir. Bu asitler, sinir sisteminin sağlığını korumada düzenleyici bir rol oynar. B6 vitamini eksikliği, miyelin sinir sisteminin optimum şekilde çalışması için gerekli olan [verimlilik ve elektrik sinyallerinin hızından sorumlu sinir yalıtım tabakası] sentezine engel olabilmektedir. B6 vitaminin içerdiği epinefrin, melatonin, serotonin ve çeşitli nörotransmiterler, sinir sisteminin sağlıklı çalışması için mücadele ederler.
Fındık Sindirim Sistemi Sağlığını Korur: Manganez, enzim etkinleştirici, kataliz, kolesterol ve yağ asitlerini sentezlemede önemli rol oynayan bir mineraldir. Bu mineral, aynı zamanda önemli bir karbonhidrat ve protein metabolik ajanıdır. Bu özelliklerinden dolayı fındık sindirim sisteminin sağlığını korur ve sürekli aktif kalmasına yardımcı olur. Atıklar ve toksinlerin dışkı yoluyla vücuttan atılmalarını lifler yardımıyla kolaylaştırır.
Fındık Bağışıklık Sistemini Korur ve Stresle Mücadeleyi Arttırır: Fındık kalsiyum, potasyum, manganez, magnezyum gibi çeşitli mineraller dahil olmak üzere birçok çeşitli maddeleri içermektedir. Tüm bu besin vücutta düzenli kan akışını sağlamak için gereklidir. Düzenli kan akışı bağışıklık sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar.
Bunun dışında fındık stresle mücadeleyi arttırır. Depresyona karşı etkilidir. Fındık omega 3 yağ asitleri ile birlikte alfa-linolenik asit açısından zengindir. Ayrıca fındığın içerdiği B Vitaminleri anksiyete, stres, depresyon ve hatta şizofrenik koşulları bile olumlu yönde değiştirebilir.
Fındık Doğurganlık Seviyesini Arttırabilir: Fındığın çok eski çağlardan beri doğurganlık oranını arttırdığı bilinmektedir. Bunun yanında adet sancılarını gidermeye yardımcı olabilir. Bütün bunların yanında hamilelik döneminde anneler için iyi ve yan etkili olmayan harika bir besin kaynağıdır. Hamilelik sürecinde meydana gelebilecek kabızlık vakalarını giderebilir.
Folatlar bebeklerin büyümesine katkıda bulunan bir unsurdur. 30 gramlık bir fındık bünyenin ihtiyaç duyduğu folatın %17’sini karşılayabilir.
Fındığın Diğer Faydaları: Fındık diyabeti önleyebilir. İçerdiği yüksek lifler yardımıyla 2. tip diyabete olumlu yönde etki yapar. Fındık kötü kolesterol seviyesini azaltırken iyi kolesterol seviyesini arttırır. Fındık kan basıncını düzenler. İçerdiği potasyum, diyet lifleri ve doymamış yağlar yardımıyla inmeleri ve kalp krizlerini engelleyebilir. Fındık aynı zamanda kilo vermeye yardımcı olur. Günlük 3-4 gram fındık tüketimi birçok açıdan sağlığa fayda sağlar.
Fındık Yağının Faydaları:
Fındık yağı, , kavrulmuş ve soğuk preslenmiş fındıktan alınır. Mükemmel bir taşıyıcı yağdır. Çok sık olarak yemekleri tatlandırmak için kullanılmaktadır. Özellikle cilt sağlığı için yaygın olarak kullanılmaktadır. Fındık yapının faydalarını kısaca şu şekilde sıralayabiliriz;
- Fındık yağının cildi yumuşatan mükemmel bir özelliği vardır. Bunun yanında cildi nemlendirir.
- Kuru ciltler için fındık yağı çok faydalıdır, kuruluğu giderir, kuruluğun neden olduğu kaşıntıları ve dökülmeleri giderebilir.
- Güvenle cilt üzerinde uygulanabilir, herhangi bir yan etkiye neden olmaz.
- Antibakteriyel özelliği sayesinde fındık yağı cildi mikroplardan temizler ve dezenfekte eder.
- Fındık yağı çok çeşitli taşıyıcı yağlar içerdiği için masajlarda deri sağlığı için de kullanılmaktadır.
- Hassas ciltler üzerinde de önemli faydaları vardır. Hassas ciltlerde herhangi bir tahrişe neden olmaz.
- Fiziksel ve ruhsal sağlığa katkısı olan fındık yağı, sinir sisteminin gevşemesine yardımcı olabilir.
- Cildi güneş ışınlarının etkilerinden korur.
- Bazı uzmanlar saç sağlığı için de kullanılabileceğini söylemektedirler.
Fındık yağı cilt üzerine bir iki damla damlatılarak masaj yapmak suretiyle cilde uygulanabilir.
Leave a Comment